Ένας άλλος θρύλος της Ομάδας “Ε” Ελλήνων, του Αριστοτέλη Κακογεωργίου και των αδελφοποιημένων Δήμων Ωραιοκάστρου και του Detmold.
Στις 28.04.2013 ο Αριστοτέλης Κακογεωργίου καλεσμένος από τον Δήμαρχο της αδελφοποιημένης πόλεως Detmold με το Ωραιόκαστρο, έτρεξε τον δύσκολο Μαραθώνιο προς τιμή του Hermann (Hermannslauf) με πλήρη αρχαιοελληνική πανοπλία γράφοντας καινούργιες σελίδες για ένα ακόμα θρύλο. Ασφαλώς και δεν ήταν εύκολος άθλος καθότι η διαδρομή ήταν από τις πλέον δύσκολες και πραγματοποιήθηκε σε βουνά και χωματόδρομους. Όμως ήταν επιθυμία των φίλων Γερμανών να προσπαθήσει να τρέξει αυτή την διαδρομή όπως έτρεξε πριν από 2503 χρόνια ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος και Μαραθωνομάχος φέροντας στην Αθήνα το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης και αφήνοντας την τελευταία του πνοή. Σε αυτή την μοναδική θυσία που ταρακούνησε όλη την οικουμένη οφείλεται η σημερινή ύπαρξη του Μαραθωνίου. Αυτός ο ήρωας που πολέμησε και εν συνεχεία έτρεξε την απόσταση Μαραθώνα – Αθήνα έθεσε το θεμέλιο του Μαραθωνίου και αυτόν τον ήρωα οφείλουν όλοι οι Μαραθωνοδρόμοι να τιμούν και να τον έχουν ως προστάτη των δρομέων.
Όπως περιγράφουν τα διάφορα δημοσιεύματα που θα διαβάσετε στη συνέχεια οι δεκάδες φίλοι που παρακολουθούσαν τον Μαραθώνιο κατά την διαδρομή αποθέωσαν τον Αριστοτέλη και όπως γράφει η Lippische εφημερίδα τον σήκωναν στα χέρια. Μια μεγάλη ευκαιρία και δυνατότητα να βγουν προς τα έξω τα ιστορικά γνήσια μηνύματα του Ελληνισμού και του αθλητισμού. Αυτό πραγματοποιείται πολύ απλά και χωρίς κεφάλαια αρκεί να αφυπνιστούν οι “ηγέτες” του Ελληνικού Κράτους, να αγκαλιάσουν και να ενθαρρύνουν τους ενεργούς πολίτες και όσους είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στην χώρα, στους ανθρώπους και στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την ηγεσία της πόλεως Detmold που με μεγάλη ευγένεια και γενναιοδωρία αγκάλιασε και φιλοξένησε τον Αριστοτέλη αλλά και τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Rainer Heller, τον Dieter Panknin, την ευγενέστατη Elke, την γραμματέα του Δημάρχου Petra Heinrich-Schröder, την πρόσχαρη και γεμάτη ζωή Ελληνίδα Τριανταφυλλιά, όλα τα ΜΜΕ που έφεραν στην δημοσιότητα τα γεγονότα και όλο τον φίλαθλο κόσμο που πράγματι σήκωσε τον Αριστοτέλη στα χέρια με αποτέλεσμα να διεκπεραιώσει αυτή την δύσκολη διαδρομή με την πλήρη πανοπλία ενθαρρυνόμενος από τις ενθαρρύνσεις και ζητωκραυγές των ανθρώπων που πλαισίωναν την διαδρομή.
Ich möchte mich im Name allen Griechen und insbesonderes im Name der Bürgermeisterschaft von Oreokastro für die Gastfreudschaft und für den Triumpf sehr herzlich bedanken. insbesonderes bedanke ich mich beim Bürgermeister Herr Rainer Heller, Herrn Dieter Panknin, Frau Elke, Frau Petra Heinrich-Schröder und meine Landsmännin Frau Triantafilia. Ich möchte den freundlichen Menschen, die mich unterwegs auf die Händen getragen haben ebenfalls mein herzlichen Dank. Sowie auch mein Bewünderung aus sprechen. Mein herzlichen Dank ebenfalls an Die Sonalisten, die alles so schön geschildert haben.
Εφημερίδα: Lippische Landes Zeitung Nr. 99- της Δευτέρας, 29.Απριλίου 2013
Μετάφραση του άρθρου:
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
του Hermannslauf
Ο Αριστοτέλης Κακογεωργίου από το Ωραιόκαστρο με αρχαία παραδοσιακή πανοπλία στην Αφετηρία του Hermannslauf
Δημοσιογ. Torben Gocke
Ο Αρ. Κακογεωργίου στέκεται στην Αφετηρία του 42ου Hermannslauf με ιστορική πολεμική ενδυμασία μηνύοντας το ιστορικό γίγνεσθαι.
Detmold-Hoddesen. Τα νέφη αποχωρούν και σιγά σιγά ανοίγεται ο δρόμος για τον Ήλιο ο οποίος παίρνει τη θέση του στον Hermannslauf. Όμως μεταξύ όλων ιδιαίτερη λάμψη εκπέμπει ο συμμετέχων Αριστοτοτέλης Κακογεωργίου. Η μεταλλική του πανοπλία αστράφτει όπως αντανακλούν επάνω οι ακτίνες του ήλιου. Σίγουρα δεν είχε ανάγκη ο 74 τετράχρονος από αυτόν τον τονισμό αφού η κλασική του ενδυμασία ούτως ή άλλως τον ανεβάζει ψηλά και τον ξεχωρίζει με ιδιαιτερότητα από το πλήθος των υπολοίπων. Όποτε ο Έλληνας λαμβάνει μέρος σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων το κάνει μόνο με κλασική αρχαιοελληνική πανοπλία από την οποία δεν λείπει η μεταλλική περικεφαλαία,μεταλλικός θώρακας, το δόρυ και η μεταλλική ασπίδα.
Για μένα έχεισημασία να υπενθυμίζω στους ανθρώπους την ιστορία. Έτσι είπε ο Αριστοτέλης Κακογεωργίου σταθερά και ζωντανά. Η ιστορία για τον άνδρα από την πόλη Ωραιοκάστρου, την αδελφοποιημένη του Detmold είναι πολύτιμο κεφάλαιο καθότι συμβάλλει θετικά στην ζωή μας και ιδιαίτερα η Αρχαία Ελληνική Ιστορία που ανήκει σε όλο τον κόσμο. Έτσι με την ίδια αυθεντική στολή έτρεξε στον αυθεντικό πασίγνωστο Μαραθώνιο από τον Μαραθώνα στην Αθήνα όπως ακριβώς έτρεξε πριν από 2500 χρόνια ό πρώτος Μαραθωνοδρόμος και Μαραθωνομάχος πρόγονος των Ελλήνων. Σύμφωνα με τον μύθο ο πολεμιστής ανέλαβε μόνος του αυτή την αποστολή με σκοπό να φέρει στους Αθηναίους το χαρμόσυνο μήνυμα της Νίκης και αφού ανακοίνωσε το «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ» έπεσε στο έδαφος αφήνοντας την τελευταία του πνοή.
Το ότι ο Αριστοτέλης Κακογεωργίου θα μπορέσει να φθάσει στον τερματισμό που είναι στο Sparrenburg-Bielefeld δεν μπορεί να αμφιβάλει κανένας από τους επισκέπτες και συμμετέχοντες που βρίσκονται μαζί του στην Αφετηρία στο μνημείο του Hermann. Έτσι με αυτοπεποίθηση και με αυτή την ιδιαιτερότητα στέκεται ο Έλληνας μεταξύ όλων των συμμετεχόντων δρομέων. Εξάλλου αυτή την απόσταση των 42 χιλιομέτρων την έχει τρέξει πάνω από 500 φορές στην ζωή του. Μια ιδιαίτερη επίδοση στον εν λόγω αγώνα δεν ενδιαφέρει τον Αριστοτέλη Κακογεωργίου καθότι ο τρόπος που τρέχει διαφέρει από τον τρόπο που τρέχουν οι άλλοι συμμετέχοντες. Κατά κύριο λόγο το αρκετό βάρος της πανοπλίας που κουβαλάει αλλά και εκεί που στέκεται στην Αφετηρία δεν είναι από τους νεότερους.
Κατά την διάρκεια της διαδρομής και σε όλα τα σημεία ο Έλληνας αποτελούσε το επίκεντρο και κανένας δεν μπορούσε να μην ξεχωρίσει αυτή την αδιαφιλονίκητη μοναδική εμφάνιση.
Εδώ στον Hermannslauf κάνει την πρώτη και μοναδική επίσκεψη παρότι στο παρελθόν έζησε αρκετά χρόνια στην Γερμανία και μάλιστα είχε επισκεφθεί στο παρελθόν και την πόλη του Detmold. Όπου ο Έλληνας κατά την διαδρομή έκανε την εμφάνισή του, έπρεπε οι γονείς να επεξηγούν στα παιδιά τους τι σχέση είχε ένας δρόμος μεγάλης απόστασης με έναν αρχαίο Έλληνα πολεμιστή. Η απάντηση ήταν ότι ο πολεμιστής θέλει να υπενθυμίσει την ιστορία στους συνανθρώπους.
Εφημερίδα SPORT , Δευτέρα 29 Απριλίου 2013
Μετάφραση του άρθρου:
Η ρώμη (ρωμαλέος) εν πανοπλία
O Αριστοτέλης Kakogeorgiou (75) έχει τρέξει ήδη 508 μαραθώνιους
Από τον δημοσιογράφο Hans Peter
Bielefeld (WB). Ο Αριστοτέλης Κακογεωργίου έχει διανύσει 21 435 χιλιόμετρα μόνο σε αγώνες μαραθωνίου. Ο 75χρονος έχει ήδη διανύσει 508 φορές την απόσταση της κλασσικής διαδρομής η οποία ανέρχεται στα 42.195 μέτρα.
Σίγουρα δεν θα είναι υπερβολή εάν σκεφτώ ότι με την επιμελή και σκληρή εργασία που ακολουθεί σαν μια πλέον ρουτίνα για τον βετεράνο δρομέα συνυπολογίζοντας και τα χιλιόμετρα των προετοιμασιών του έχει ήδη τρέξει αρκετές φορές γύρω από όλο τον κόσμο. Χθες, η πορεία οδήγησε σε ρωμαλέο Έλληνα για πρώτη φορά στον Hermannslauf.
Αντί την συνηθισμένη συνθετική αθλητική ενδυμασία, έφερε ο Κακογεωργίου την αυθεντική παραδοσιακή πανοπλία δηλώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ήθελε να υπενθυμίσει τον μύθο της διαδρομής από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Και μάλιστα πριν ακόμα ενημερωθεί σχετικά με τον Hermann τον Cherusker ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος έφθασε εδώ, επειδή σε τέσσερες εβδομάδες μεταξύ της πατρίδας του, το Ωραιόκαστρο-Θεσσαλονίκης και του Detmold επισφραγίζεται η αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Συγχρόνως ο εξαίρετος φίλαθλος του αθλητισμού Δήμαρχος του Ντετμόλτ κύριος Heller Rainer του έκανε τιμητική πρόσκληση για τον Hermannslauf. Για τον φιλοξενούμενο υπήρξε μια επιστροφή καθότι έχει σπουδάσει στο Ντύσελτορφ και εργάστηκε στην Βεστφαλία ως Κοινωνικός Λειτουργός.
Εφημερίδα: LIPPISHE LANDES-ZEITUNG NR: 99 Δευτέρα 29 Απριλίου 2013
Μετάφραση του άρθρου:
Έλληνας Μαραθωνοδρόμος με νέους τρόπους και σε νέους δρόμους
Detmold (FUS) Καθώς τρέχουν οι 7.150 αθλητές και αθλήτριες απολαμβάνοντας τις πανέμορφες εικόνες από το άλμπουμ του καιρού και της φύσης από το ένα μνημείο στο επόμενο, ξεχωρίζει ένας οπλίτης με πορφυρά χρώματα μιας αρχαιοελληνικής πανοπλίας ένας πραγματικός αρχαίος οπλίτης με το δόρυ με περικεφαλαία, ασπίδα και θώρακα. Πρόκειται για τον Αριστοτέλη Κακογεωργίου, ετών 75, κατάγεται από το Ωραιόκαστρο, μία μικρή πολιτεία πλησίον της Θεσσαλονίκης ο οποίος μας επιτρέπει να τον φωτογραφίσουμε και μας δηλώνει ότι διεκπεραίωσε 508 Μαραθωνίους και εδώ ήρθε κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου της πόλεως Detmold και είναι έτοιμος να τρέξεις τον Hermannslauf έτσι όπως είναι με αυτή την πανοπλία.
Αξιοσημείωτο να μαθαίνει κανείς από την Petra Heinrich-Schröder, αρμόδια για τις δημόσιες σχέσεις της πόλεως Detmold ότι γνώρισε τον Αριστοτέλη Κακογεωργίου τον προηγούμενο Νοέμβριο σε μία επίσκεψη στο Ωραιόκαστρο και μάλιστα όταν αυτός υποδέχτηκε εγκάρδια 3 βαδιστές με την ίδια στολή και τους μετέφερε μαζί με τον Δήμαρχο Reiner Heller δια μέσου της πόλεως στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου. Παράλληλα με αυτό έκλεισε το Ωραιόκαστρο με το Detmold αδελφοποίηση όπως δήλωσε η αρμόδια κυρία Schröder-Heirich. Αυτή την βραδιά δήλωσε ο Αριστοτέλης Κακογεωργίου ότι θα έρθει να τρέξει με την ίδια στολή τον Hermannslauf. Το είπε και το πραγματοποίησε. Έτσι ο Έλληνας Μαραθωνοδρόμος ξεκίνησε τον Hermannslauf μαζί με όλους τους άλλους για να φθάσει στον τερματισμό στο Sparrenburg όπου καθοδόν χιλιάδες θαυμαστές τον σήκωναν στα χέρια. 508 Μαραθωνίους εδώ και εκεί αλλά κάτι παρόμοιο, σίγουρα δεν έχει βιώσει ο Αριστοτέλης Κακογεωργίο σε κανένα άλλο μέρος. (φωτογραφία:Christian Weische )